Tak presne toto ma napadlo po tom, čo som si na Enviroportáli prečítal krátku správu o zámere úradníkov z radnice v Melbourne, zabrániť na jar kvitnutiu stromov rastúcich na území mesta.

A aký na to vlastne majú úradníci dôvod? Kvitnúce stromy na jar uvoľňujú peľ a ten ohrozuje prevádzkovateľov kaviarní, ktorým klesajú tržby, pretože časť ich zákazníkov trpiacich alergiou si nemôže na vonkajších terasách plnohodnotne vychutnať svoju šálku kávy. Pomôcť alergikom by mal hormonálny postrek stromov, ktoré nebudú kvitnúť a tým ani uvoľňovať alergénny peľ do ovzdušia. Toto povedzme „neštandardné“ riešenie vzniklo v hlavách mestských radných, po ich oboznámení sa s výsledkami ankety, z ktorej vyplynulo, že práve peľ v ovzduší odrádza časť klientov kaviarní od posedenia na vonkajšej terase. Vedúci oddelenia urbanistiky na mestskom magistráte Ian Shears pre rozhlasovú stanicu ABC uviedol, že zákazníci kaviarní si budú ,,môcť vypiť svoje kapučíno len s mliečnou penou, bez ďalších nežiaducich prímesí“.

Čo dodať na záver? Snáď len toľko, že tento nápad je mierne povedané „postavený na hlavu“, čo je však vzhľadom na geografickú polohu Melbourne  (u protinožcov) absolútne v poriadku.

P.S. Na obhajobou Melbourne treba uviesť, že patrí medzi mimoriadne zelené mestá s množstvom úchvatných parkov a alejí.